09 decembrie 2010

Cultul Iresponsabilităţii (1)

Pentru un om e mult mai simplu să se supuie unei autorităţi care gândeşte în locul tău şi îţi spune ce să faci. De fapt este exact renunţarea la a-ţi conduce viaţa după cum consideri tu şi a lăsa pe alţii să îţi facă viaţa: dacă tu refuzi să gândeşti, vor gândi alţii pt tine şi în interesul lor desigur. Devii perfect manipulabil. Şi totul merge până într-acolo încât nu mai iei nici o decizie importantă sau minoră în viaţă fără a consulta "autoritatea". Nu mai crezi nimic până când nu-ţi dau voie "specialiştii". Nici nu e de conceput că şi specialiştii se mai înşeală, au dovedit-o de atâtea ori.
Tu devii un fel de gândăcel cretinizat, care înghite tot ce specialiştii îi oferă: nici măcar nu-ţi trece prin cap să pui la îndoială sau să verifici dacă într-adevăr aşa este. Dacă a zis specialistul e litera de lege, adevăr şi altfel nu poate fi.
Acuma, ar fi cum ar fi, dacă reprezentanţii autorităţii, ar avea mereu dreptate şi ar acţiona mereu în favoarea poporului. Însă trăim în lumea în care exploatarea prostiei şi a ignoranţei celor mulţi a ajuns să fie considerată o normalitate, ba chiar o virtute. Un om ignorant este automat un om iresponsabil, un om de paie, o plastilină modelabilă în orice formă doreşte autoritatea căruia se închină. Un om ignorant are nevoie să fie condus, să-i fie arătată calea, să aibă stăpâni. Alţii decid pt el. Ignorantul e sclavul perfect: crede tot ce-i spui...şi nu pune la îndoială nici un minut, dacă autoritatea îi spune asta.
Dacă autoritatea spune că E-urile sunt pt sănătate, sclavii ignoranţi n-au nici un fel de problemă  în a mânca E-urile, convinşi că totul e perfect ok. Dacă autoritatea îi spune că casa se cumpără cu credit  la bancă, sclavii n-au nici o problemă în a considera perfect normal să plătească casa de 2-3 ori băncii.
Dacă autoritatea îi spune că recunoaşterea lui ca individ în societate ţine de excesul de muncă şi de consum, sclavul n-are nici cea mai mică îndoială. Asftel luxul devine o necesitate de recunoaştere de sine. Totul e doar o imagine, o formă fără fond, dar nu contează sclavii nu observă. VALORILE sunt înlocuite cu "MUNCĂ-CONSUM ".
Şi pentru astea e nevoie de multă, foarte multă superficialitate. Avem şi de asta: e întreţinută, recomandată de autorităţile cărora sclavii se închină.
Ţara te vrea prost, însă scapă cine poate. Nu toată lumea cade în plasa culturii oficiale. Mai sunt oameni care scapă  după inoformaţie adevărată şi utilă şi studiază toată viaţa.
Din păcate asta e marea tragedie a rasei umane: autocondamnarea la ignoranţă. Şi dacă specialiştii spun că e bad noi nu punem la îndoială, deci nu facem cercetări, nu judecăm. Stăm cuminţi la locurile noastre, în ignoranţa regulamentară şi ne considerăm vârfurile inteligenţei, luăm de bună informaţia din sistem şi nu vedem decât pătrăţelul în care ne aşează sistemul.
Oare câtor dintre ei le-a trecut prin cap, ca informaţia cu care suntem îndoctrinaţi nu corespunde realităţii şi dacă se apucă să sape după dovezi descoperă chestii interesante şi utile? 

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu